Znamy wyniki tegorocznej gali Michelin.
Ale zanim o największych wygranych i przegranych, słówko o samym przewodniku i związanych z nim ciekawostkach.
Historia czerwonego przewodnika
Wszystko zaczęło się w 1900 roku we Francji.
Powstanie tego najważniejszego kulinarnego przewodnika nie było paradoksalnie związane z zamiłowaniem do kuchni.
Producenci opon - tak tak to właśnie ten Michelin - bracia André i Edouard Michelinowie wydali go po raz pierwszy z okazji światowej wystawy w Paryżu i zgodnie z pierwotnym założeniem był jedynie formą reklamy dla rowerzystów.
Delikatniej mówiąc był darmowym dodatkiem do zakupionych opon :)
Historia przewodnika Michelin zaczęła się od rowerów |
Początkowo w przewodniku znajdywały się informacje dla nielicznych jeszcze w tamtych czasach kierowców i automobilistów. Mapy drogowe, lista warsztatów, lekarzy, a także lista ciekawych miejsc do zwiedzania.
Kuchnia pojawiła się w przewodniku trochę przez przypadek
Z chwilą gdy jeden z braci przypadkiem zauważył, że przewodniki w jednym z magazynów służą jako podkładki pod nierówne stołowe nogi - przewodnik przestał był darmowym gadżetem.
Od 1902 roku stały się płatnym wydawnictwem i aby jakoś uzasadnić tą zmianę wprowadzono nowy dział gastronomiczny z informacjami o restauracjach co znacznie zwiększyło jego objętość.
Po kilku latach pojawiło się pierwsze wyróżnienie w postaci "gwiazdki dobrego stołu" co dało początek przewodnikowi jaki wszyscy znamy obecnie.
Gwiazdka albo śmierć
Ogłoszenie klasyfikacji Michelina jest we Francji zawsze dużym wydarzeniem.
Jest traktowane bardzo poważnie, co nie powinno dziwić, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że kuchnia jest tu traktowana niemal z nabożeństwem :)
Niektórzy restauratorzy odbierają sobie życie po utracie gwiazdki
Wydaje się to sporą przesadą, ale z drugiej strony to bardzo ... francuskie.
Znany jest przykład właściciela i znanego mistrza kuchni w Relais Bernard Loiseau, który popełnił samobójstwo. Podobno po przeczytaniu artykułu, który wróżył mu utratę jednej z trzech gwiazdek jakie posiadała jego restauracja od wielu lat.
W zeszłym roku życie odebrał sobie życie inny mistrz kuchni - Benoit Violier.
Pośród spekulacji znów pojawił się wątek gwiazdek Michelin, które rzekomo miał stracić.
Ile jest prawdy w takich pogłoskach i plotkach?
Do końca nie wiadomo - zwłaszcza że prasa czy inne media lubią podkręcać atmosferę.
Świadczy to jednak wyraźnie o tym jak duże znaczenie ma sam przewodnik i jak duże napięcia towarzyszą werdyktom Michelina.
A jak wyglądała w skrócie tegoroczna edycja?
Hotel George V w Paryżu stał się pierwszym hotelem w Europie z trzema gwiazdkami Michelin |
Gwiazdki Michelin 2017
Po pierwsze - póki co nie słyszeliśmy o żadnych samobójstwach - mimo że 52 restauracje straciły gwiazdki. To już coś ;)
W tegorocznym przewodniku gwiazdki zdobyło 616 lokali, a 70 restauracji dostało je po raz pierwszy lub zwiększyło ich ilość z jednej lub dwóch.
Jak zapewne wiecie maksymalna ilość gwiazdek to trzy.
Jednak miejsc, które mogą pochwalić się tym wynikiem jest dosłownie garstka - w tym roku to 27 restauracji z całego świata.
Co ciekawe wśród tegorocznych laureatów jest tylko jedna kobieta.
I kto powiedział, że kuchnia jest miejscem tylko dla kobiet? :)
Tegoroczni laureaci gwiazdek Michelin |
Przyznanie wyróżnień i gwiazdek to jednak nie wszystko - to również naznaczenie nowych trendów w gastronomii na najbliższy czas.
To określenie tendencji i kierunku w jakim porusza się aktualnie kuchnia francuska.
Po tegorocznych werdyktach wyraźnie da się zauważyć, że w jeszcze większej mierze niż obecnie przywiązuje się i będzie się przywiązywać uwagę do jakości produktów, współpracy kucharzy z regionalnymi producentami, a smak staje się ważniejszy niż wygląd.
Niektórzy twierdzą, że wyróżnienia od Michelin czy uznanie na międzynarodowej arenie są wartościowe tylko z uwagi na korzyści materialne, reklamę i renomę.
Owszem, to z pewnością ma kolosalne znaczenie dla restauratorów, ale dla nas to przede wszystkim kolejny sposób na poznawanie Francji i sposób na rozkochiwanie w niej naszych gości :)
We Francji wyjście do restauracji to coś więcej niż posiłek
Nie da się poznać Paryża czy innych regionów Francji bez poznania ich kuchni.
Dlatego w trakcie naszych wycieczek zawsze staramy się zachęcać do zwiedzania żołądkiem ;)
Kuchnia daje jedną z najlepszych okazji do rozmowy o francuskich zwyczajach, kulturze, historii. Można w ten sposób dosłownie poczuć Francję.
Takie połączenie teorii z praktyką - bardzo smaczną praktyką ;)
Zapraszamy zatem na kulinarną podróż do Francji w naszym towarzystwie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz